TOP

Ohnivé zprávičky – květen

Ohnivé zprávičky – květen

Soutěžní

V květnu se probouzí nejen příroda, ale i hasiči z pomyslného zimního spánku. Píšu schválně pomyslného, neb kdo alespoň trošku sleduje hasičské dění v našem městečku tak ví, že hasiči nezaháleli ani v zimě. Ale s jarem přichází sezona různých soutěží a i my jich pořádáme každý rok několik.

V sobotu 3.5.2014 se konala v našem areálu první, a byla to Okresní liga Mladých hasičů. Sjelo se k nám 19 družstev v kategorii mladší a 16 v kategorii starší.

Naše mladší družstvo startovalo jako první, ale díky malému zaváhání na rozdělovači se dlouho čekalo na vodu a proto se naše „prťata“ umístila až na 16. místě. Zvítězily Kněžice, druhá byla Stařeč a třetí malí borci z Čechočovic.

V kategorii starších se nám bohužel nevedlo o moc lépe, i zde byly malé potíže a konečné 15. místo. Nejlepší byly Výčapy, druzí opět borci ze Starče a s třetím místem nás potěšili naši kamarádi z Častohostic.

V neděli 4.5.2014 dopoledne si mohli všichni občané prohlídnout naši hasičárnu, kde se konal Den otevřených dveří a odpoledne jsme již pokračovali v klání na letišti, tentokrát dospělých. Jako každý rok tak i letos jsme uspořádali soutěž „O pohár starosty města“. Bohužel i zde se

nás smůla držela a naši hoši útok nedokončili. Vítězství si vystříkali chlapi z Trnavy, druhé bylo družstvo z Radotic a bronzové skončily Mladoňovice.

Pan starosta Vlastimil Bařinka mohl potřást pravicí vítězkám z Myslibořic, z druhého místa se radovaly dívky z Petrovic a třetí místo zcela jistě potěšilo i děvčata z Jaroměřic nad Rokytnou. Tuto neděli se k nám sjelo 25 družstev mužů a 9 družstev žen.

V neděli 11. května jsme pořádali za účasti celkem 18 družstev okrskové kolo soutěže v požárním sporu.

Po nástupu zahájili muži zápolení nejdříve štafetami 4×100 metrů, mimochodem pro diváky velmi líbivá disciplína, která zahrnuje překonání domečku, vysoké bariéry, zapojení hadic v běhu přes kladinu a jejich následné napojení na rozdělovač a běh s minimaxem. Ihned po mužích si štafety odbyly i ženy, které však místo domečku musí proskočit překážkou s oknem velikosti 0,6×0,6 m. a místo vysoké bariéry nízkou překážku. Hadice i minimax musí zvládnout stejně jako jejich mužské protějšky.

Po štafetách přišly na řadu útoky s vodou. Nejprve si je odběhly 4 družstva mužů v kategorii nad 35 let. Zde se nejlépe vedlo starším pánům z Vranína, druzí skončili hasiči

z Vesce a třetí chlapi z Lažínek, čtvrté místo připadlo družstvu z Vícenic.

Po nich nastoupili muži v kategorii bez omezení věku a zde excelovali borci z Dolních Lažan, druhou příčku vybojovaly Častohostice, třetí tentokrát Vícenice. Družstev v této kategorii se utkalo 7 a naši hoši skončili díky malým technickým problémům s rozdělovačem až na 5. místě.

Po mužích se předvedly v útocích s vodou ženy. V této disciplíně tentokrát kralovaly dívky z Častohostic, druhé místo si vystříkaly děvčata z Lažínek a bronzovou příčku získaly Vesce.

Bohužel už při útocích žen se spustil mírný, byť vytrvalý jarní deštík a mladí hasiči museli proto běžet své útoky v dešti, což bylo sice nepříjemné, ale hasiči se vody nebojí a děti ukázaly, že jsou bojovníci a všechny šly do útoku s plným nasazením. Proto si dítka z Vícenic a Častohostic plně zaslouží naše uznání a odměnu.

A jelikož naši muži opravdu soutěží rádi, tak ještě tutéž neděli absolvovali jednu soutěž v Myslibořicích, která je zahrnutá do Třebíčské ligy a zde obsadili 6. místo, ale z 35 družstev, tak myslím, že tentokrát mohli být spokojení.

Děkujeme tímto všem našim příznivcům, kteří přišli podpořit sportovce i přes ne zrovna ideální počasí a doufáme, že se potkáme i na dalších akcích. Všechny aktuální akce jsou vždy uvedeny na našich webových stránkách www.sdhmb.cz , případně vyvěšeny plakátky na vratech hasičárny.

Za SDH Vlasta Růžičková, kronikářka

Zadání komentářů

Váš email nebude zveřejněn.

You may use these HTML tags and attributes:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>